Lívance s přelivem z physalis recept.
Ingredience:
Pro lívance:
- 250 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- olej na smažení
Pro přeliv z physalis:
- 200 g physalis (můžete použít i více dle chuti)
- 50 g cukru
- 100 ml vody
- šťáva z půlky citronu
Recept:
Začněte přípravou lívanců. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte vejce a postupně přilévejte mléko, dokud nevznikne hladké těsto. Nechte těsto odpočívat asi 10 minut.
Mezitím si připravte přeliv. Physalis očistěte a každé ovoce rozpulte na polovinu. V malém hrnci zahřejte vodu s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte physalis a citronovou šťávu a vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud ovoce nezměkne a nevznikne šťavnatý přeliv.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Lžící kladte těsto na rozpálenou pánev a smažte z každé strany dozlatova, asi 2-3 minuty na každou stranu.
Lívance podávejte teplé, přelité přelivem z physalis.
Tipy:
- Pokud máte rádi křupavější lívance, přidejte do těsta trochu více cukru. Cukr při smažení zkaramelizuje a lívance budou krásně zlaté a křupavé.
- Physalis může být kyselé, proto přidávejte cukr dle chuti a kyselosti ovoce.
- Pro extra lahodnost můžete přeliv před podáváním rozmixovat do hladka.
- Lívance můžete servírovat také s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě bohatší chuťový zážitek.