Litý koláč recept


Litý koláč recept.

Litý koláč je oblíbený dezert, který se vyznačuje jednoduchou přípravou a variabilitou ingrediencí. Následující recept je klasickým příkladem tohoto lahodného pečiva.

Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- ovoce dle chuti (např. jahody, borůvky, meruňky)

Postup:
1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidávejte olej a mléko a dále šlehejte.
2. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli.
3. Suchou směs postupně zašlehávejte do mokré směsi, dokud nebude hladké těsto.
4. Připravte si formu na pečení, kterou vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem.
5. Těsto nalijte do formy.
6. Na těsto rozložte ovoce dle vaší chuti.
7. Pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 25-35 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu a vložená špejle nebude po vytažení čistá.
8. Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout a poté podávejte.

Tipy:
- Pro čokoládovou variantu můžete do těsta přidat 2-3 lžíce kakaa.
- Před pečením můžete ovoce posypat trochou cukru nebo skořice pro zvýraznění chuti.
- Pro extra křupavou kůrku můžete před pečením posypat povrch koláče hrubým cukrem.
- Experimentujte s různými druhy ovoce nebo jejich kombinacemi, aby každý váš litý koláč byl jedinečný.

Tento recept představuje základní variantu litého koláče, která se dále dá upravovat a obohacovat dle osobního vkusu a aktuální sezóny. Nebojte se tedy experimentovat a přizpůsobit recept podle vlastních představ a preferencí.