Listový závin s tvarohem a sušeným ovocem recept


Listový závin s tvarohem a sušeným ovocem recept.

Ingredience pro listový závin s tvarohem a sušeným ovocem:

- 500 g listového těsta
- 250 g tvarohu
- 100 g sušeného ovoce (např. rozinky, sušené brusinky, sušené švestky)
- 1 vejce (na potření)
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové kůry
- Mouka na vyválení těsta

Recept:

1. Předehřejte si troubu na 180°C. Sušené ovoce namočte do teplé vody na 10 minut a poté je scedíte.

2. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte listové těsto na obdélníkový plát.

3. V míse smíchejte tvaroh, moučkový cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na vyválené těsto, necháte přibližně 2 cm od okraje těsta volné.

4. Na tvarohovou vrstvu rovnoměrně rozložte odceděné sušené ovoce.

5. Těsto pečlivě zarolujte směrem od delšího okraje, aby vznikl širší závin.

6. Přenesete závin na plech vyložený pečicím papírem a potřete jej rozšlehaným vejcem.

7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, dokud závin nezíská zlatavou barvu.

8. Nechte závin chvilku vychladnout před podáváním.

Tipy:

- Před přidáním sušeného ovoce do tvarohu můžete ovoce nakrájet na menší kousky, pokud jsou příliš velké.
- Pro extra vlhkost a chuť můžete do tvarohové směsi přidat i 2 lžíce rumu.
- Aby byl závin krásně křupavý, nezapomeňte těsto před pečením potřít vejcem.
- Pokud máte rádi sladší, můžete hotový závin posypat moučkovým cukrem nebo polit čokoládovou polevou.

S těmito kroky a tipy si můžete vychutnat bohatě plněný listový závin s tvarohem a sušeným ovocem, který je skvělým doplňkem k odpolední kávě nebo čaji.