Lískooříškové cukroví recept


Lískooříškové cukroví recept.

Ingredience na lískooříškové cukroví:

200 g hladké mouky
100 g mletých lískových oříšků
150 g másla
80 g cukru moučka
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Recept na přípravu lískooříškového cukroví:

Nejdříve si připravte pečící plech a vyložte ho pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. V míse smíchejte mouku, mleté lískové oříšky a špetku soli. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem moučka do pěny. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte. Postupně za stálého míchání přidávejte směs mouky a oříšků až vznikne hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice minimálně na 30 minut.

Po odležení těsto vyválejte na pomoučněném válu na tloušťku asi 5 mm. Vykrájejte formičkami různé tvary a pokládejte je na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut nebo dokud cukroví nezačne zlátnout po okrajích. Po upečení nechte cukroví chvíli odpočívat na plechu, poté přenděte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy pro dokonalé lískooříškové cukroví:

Přidání špetky skořice nebo muškátového oříšku dodá cukroví zvláštní kořeněnou chuť.
Pokud chcete cukroví ozdobit, můžete použít polevu z bílků a moučkového cukru, kterou naneste pomocí cukrářského sáčku.
Ujistěte se, že všechny suroviny máte v pokojové teplotě, aby se snadněji spojily do hladkého těsta.
Pro ještě intenzivnější chuť oříšků můžete lískové oříšky před mletím lehce opražit na suché pánvi.
Lískooříškové cukroví je ideální pro sváteční stolování nebo jako malý sladký dárek pro vaše blízké.