Linecký jablkový koláč recept.
Ingredience pro linecký jablkový koláč:
- Máslo 250g
- Mouka pšeničná hladká 400g
- Cukr moučka 130g
- Žloutky 2 kusy
- Citronová kůra 1 čajová lžička
- Vanilkový cukr 1 balení
- Špetka soli
- Jablka 6 kusů střední velikosti
- Skořice 2 čajové lžičky
- Cukr krupice 2 polévkové lžíce
- Rozinky 50g
Recept lineckého jablkového koláče:
1. V míse smíchej máslo s moukou, cukrem moučka, žloutky, citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Vypracuj těsto, které poté zabal do potravinářské fólie a nech odpočinout v chladničce alespoň hodinu.
2. Mezitím si připrav jablka. Omyj je, oloupej a nastrouhej na hrubém struhadle. Smíchej nastrouhaná jablka se skořicí, cukrem krupice a rozinkami.
3. Rozděl těsto na dvě části. Jednu část těsta rozválej a vlož je do vymazané a moukou vysypané formy. Na těsto rovnoměrně rozprostři připravenou jablkovou směs.
4. Druhou část těsto buďto rozválej a pokryj celý vrch koláče, nebo vytvoř z těsta proužky a vytvoř mřížku na vrchu koláče.
5. Peč v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsiusa asi 35-45 minut, dokud není koláč zlatavě hnědý.
Tipy pro dokonalý linecký jablkový koláč:
- Máslo používej vždy studené, rovnou z lednice, aby bylo těsto správně křehké.
- Jablka si vyber podle chuti, mohou být sladká nebo kyselá, podle toho, jaký chcete mít koláč.
- Při přípravě jablka můžeš přidat i trochu hřebíčku nebo zázvoru pro pikantnější chuť.
- Nezapomeň koláč po upečení nechat chvíli vychladnout v troubě s mírně otevřenými dvířky, aby se pomalu vychladl a nerozpadl se při krájení.
- Pokud máš rád vláčnější koláče, můžeš do jablka přidat i trochu rozpuštěného másla nebo kapku rumu pro jemnou chuť.
Tento tradiční český koláč je skvělým doplňkem odpolední kávy nebo čaje.