Linecké od paní Kropáčkové recept.
Ingredience na linecké od paní Kropáčkové:
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 350 g másla
- citronová kůra z 1 citronu
Na plnění:
- rybízový nebo jiný ovocný džem
Recept:
1. V míse smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem.
2. Přidejte žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. Vše dobře promíchejte.
3. Přidejte změklé máslo nakrájené na kousky. Zpracujte těsto rukama nebo robotem, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto.
4. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici nejméně 1 hodinu.
5. Předehřejte troubu na 180 °C. Vykrajujte z těsta formičkami různé tvary. U poloviny tvárů vykrojte ještě menší tvar uprostřed, aby vzniklo okénko.
6. Upečené sušenky nechte na plechu lehce zchladnout a poté je přendejte na mřížku, aby úplně vychladly.
7. Na spodní část sušenky nanesete trochu džemu a přikryjete je druhou sušenkou s otvorem, čímž vytvoříte "okénko".
Tipy:
- Pokud chcete, aby byly sušenky křehčí, můžete přidat do těsta malou lžičku kypřícího prášku.
- Pro aromatickější chuť můžete přidat do těsta také mletou skořici nebo badyán.
- Sušenky skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstaly křehké. Pokud je chcete mít déle čerstvé, můžete je uložit do nádoby spolu s kouskem cukroví (to zabrání jejich zvlhčení).
- Místo rybízového džemu můžete použít jakýkoli ovocný džem, který máte rádi, nebo pro zpestření chuti i karamelovou nebo čokoládovou náplň.