Lilkové závitky recept


Lilkové závitky recept.

Lilkové závitky jsou skvělá předkrm nebo lehké hlavní jídlo. Zde je postup, jak si je připravit.

- Ingredience
- 2 střední lilek
- 200g ricotty nebo jiného měkkého sýra
- 50g parmazánu
- 1 vejce
- Hrst čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř
- Olivový olej
- Rajčatová omáčka (buďto domácí nebo kvalitní kupovaná)

- Recept
1. Lilek nakrájejte na tenké plátky. Nejlepší je použít mandolínu, ale pozor na prsty. Plátky osolte a nechte odstát asi 15 minut, aby pustily vodu.
2. Mezitím v misce smíchejte ricottu, nastrouhaný parmazán, vejce, nadrobno nasekanou bazalku a rozdrcený česnek. Ochutnejte solí a pepřem.
3. Lilek osušte papírovými utěrkami. Na každý plátek dejte lžíci sýrové směsi a rozprostřete po celé délce.
4. Plátky lileku pevně srolujte.
5. Dno pekáčku pokryjte vrstvou rajčatové omáčky. Na omáčku pokládejte lilkové závitky švem nahoru.
6. Předehřejte troubu na 180°C a pečte přibližně 25-30 minut, nebo dokud závitky nejsou měkké a omáčka bublá.
7. Podávejte teplé, posypané čerstvou bazalkou nebo dalším parmazánem.

- Tipy
- Pro intenzivnější chuť můžete před plněním lilek lehce opečít na grilu nebo na pánvi.
- K lilkovým závitkům se skvěle hodí čerstvý chléb nebo lehký salát.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do sýrové směsi trochu chilli vloček nebo nadrobno nasekané čerstvé chilli.
- Zkuste experimentovat s různými sýry, jako je například kozí sýr nebo feta, pro různorodost chutí.
- Lilkové závitky jsou skvělé i jako předkrm na večírku. Připravte je dopředu a před podáváním je jen krátce zahřejte v troubě.