Lilková pomazánka recept
Ingredience na lilkovou pomazánku zahrnují lilek, olivový olej, citronovou šťávu, česnek, sůl a černý pepř. Můžete přidat i tahini nebo jogurt pro krémovější konzistenci a na ozdobu se hodí čerstvý petržel nebo koriandr.
Pro přípravu této pomazánky nejprve pečte lilek. Rozpulte ho napůl, každou polovinu potřete olivovým olejem a položte na plech řeznou stranou dolů. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 25 až 30 minut, dokud není lilek měkký. Po upečení nechte lilek chvíli vychladnout, pak lžící vydlabejte dužinu a dejte ji do mixéru.
Přidejte k lilkové dužině trochu olivového oleje, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti. Vše rozmixujte do hladka. Pokud používáte tahini nebo jogurt, přidejte i to a znovu rozmixujte.
Pomazánku přeneste do misky a nechte chladit v lednici, aby se chutě spojily. Před podáváním můžete dozdobit nasekanými bylinkami.
Tip k receptu: Lilek můžete před pečením posypat trochou soli a nechat ho asi 10 minut odstát. Sol pomůže odstranit některé z hořkých šťáv a zlepší celkovou chuť pomazánky.