Letní dortík s ovocem recept.
Ingredience:
Pro korpus:
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku
- Špetka soli
Pro krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 g mascarpone
- 50 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
Pro ozdobu:
- Různé druhy ovoce dle sezóny a preferencí (jahody, borůvky, maliny, kiwi, pomeranč atd.)
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu na dort, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
2. V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Přidejte máslo nakrájené na kostičky a zpracujte v těsto. Nakonec přimíchejte vejce a vypracujte hladké těsto.
3. Těsto rozprostřete do dortové formy a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud nezezlátne. Nechte korpus úplně vychladnout.
4. Mezitím si připravte krém. Smetanu ke šlehání šlehejte do polotuha, postupně přidávejte cukr moučka a vanilkový cukr. Nakonec vmíchejte mascarpone a šlehejte, dokud směs nebude hladká a vzdušná.
5. Na vychladlý korpus rovnoměrně rozetřete krém.
6. Ovoce umyjte a podle potřeby nakrájejte. Dort ozdobte ovocem dle vlastní kreativity.
7. Dort nechte odpočinout v lednici alespoň 1 hodinu před podáváním.
Tipy:
- Pro extra lesk můžete ovoce před podáváním potřít želatinou nebo rozpuštěnou marmeládou.
- Pokud chcete korpus vláčnější, můžete ho po upečení a vychladnutí pokapat ovocným sirupem nebo likérem.
- Pro zdravější variantu můžete použít celozrnnou mouku a redukovat množství cukru.