Lehký banánový koláč recept


Lehký banánový koláč recept.

Lehký banánový koláč je skvělým způsobem, jak využít přezrálé banány. Tento koláč je vláčný a chutný, ideální k podávání jako dezert nebo jako svačina k odpolední kávě či čaji. Níže najdete přehled ingrediencí, recept a několik tipů, jak připravit dokonalý banánový koláč.

Ingredience:
- 3 zralé banány
- 2 šálky mouky
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 3/4 šálku cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku zakysané smetany nebo bílého jogurtu

Recept:
1. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
2. V míse rozmačkejte banány na hladkou kaši.
3. Přidejte olej, cukr a vejce a dobře promíchejte.
4. Do směsi přidejte vanilkový extrakt a zakysanou smetanu nebo bílý jogurt a znovu promíchejte.
5. V jiné misce smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
6. Suchou směs postupně přidáváte do mokré směsi, mícháte, dokud nejsou ingredience spojené.
7. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení.
8. Pečte v předehřáté troubě 50-60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu koláče nevyjde čistá.
9. Nechte koláč vychladnout v formě na 10 minut, pak jej vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:
- Pro extra vláčnost přidejte do těsta hrst rozmačkaných ořechů nebo čokoládových kousků.
- Pokud máte rádi kořeněné chutě, přidejte do těsta lžičku mleté skořice nebo muškátového oříšku.
- Banánový koláč chutná nejlépe, když je úplně vychladlý, takže se vyplatí počkat.
- Pro zdravější variantu můžete použít celozrnnou mouku a snížit množství cukru.

Tento banánový koláč je jednoduchý na přípravu a je oblíbeným způsobem, jak využít banány, které jsou příliš zralé na to, aby se jedly samotné. Doufám, že si užijete jeho přípravu i samotné pochutnání.