Lehká jogurtová buchta s ovocem recept


Lehká jogurtová buchta s ovocem recept.

Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 400 g bílého jogurtu
- 100 ml rostlinného oleje
- cca 300 g čerstvého ovoce (jahody, borůvky, meruňky atd.)

Recept:
1. Ve velké míse smíchejte suché ingredience: hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr.
2. V jiné míse rozšlehejte vejce, přilijte k nim bílý jogurt a rostlinný olej. Vše důkladně promíchejte.
3. Smíchejte mokré a suché ingredience dohromady. Míchejte jenom tolik, aby se ingredience spojily. Těsto bude trochu řidší.
4. Nakonec opatrně vmíchejte očištěné a na menší kousky nakrájené ovoce.
5. Připravte si formu na pečení, kterou si vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou.
6. Těsto rovnoměrně rozprostřete do formy.
7. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–45 minut nebo dokud nezíská zlatavou barvu a špejle vložená do středu buchty nevyjde suchá.
8. Po upečení nechte buchtu vychladnout, poté ji můžete podávat.

Tipy:
- Pro extra křupavou kůrčičku můžete před pečením posypat povrch buchty hrubým cukrem.
- Místo čerstvého ovoce můžete použít i mražené. Nemusíte ho předem rozmrazovat, jen pečení může trvat o něco déle.
- Pokud máte rádi kořeněné dezerty, do těsta můžete přidat trochu skořice nebo kardamomu, které dodají buchtě zajímavou chuť.
- Jogurt v receptu můžete nahradit kefírem nebo zakysanou smetanou pro ještě jemnější a vláčnější texturu buchty.
- K dochucení těsta lze použít i citronovou nebo pomerančovou kůru, která dodá buchtě svěží aroma.