Léčivý sirup z jitrocele recept


Léčivý sirup z jitrocele recept.

- Ingredience

- 400 ml vody
- 400 g čerstvých listů jitrocele
- 1 kg cukru
- Šťáva z 2 citronů

- Recept

1. Nejprve pečlivě omyjte listy jitrocele pod tekoucí vodou.
2. V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte do ní důkladně očištěné listy jitrocele. Nechte je ve vodě asi 60 sekund, poté je vyjměte a nechte okapat.
3. Listy jitrocele jemně nasekejte nebo rozdrťte v mixéru, abyste z nich získali co nejvíce šťávy.
4. V hrnci pak smíchejte jitrocelovou šťávu, cukr a šťávu z 2 citronů. Pomalu zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí, a poté nechte směs asi 10 minut povařit na mírném ohni.
5. Hotový sirup sceďte přes jemné síto nebo plátýnko, aby byl co nejčistší, a ještě horký ho nalijte do předem připravených, sterilizovaných lahví.
6. Lahve pevně uzavřete a nechte sirup v chladném a tmavém prostředí uležet.

- Tipy

- Pokud chcete mít sirup hustější, můžete přidat více cukru. Poměr cukru a vody lze upravit podle vlastních preferencí.
- Pro zvýšení léčivých účinků sirupu můžete přidat do směsi lžíci medu po uvaření a mírném ochlazení. Med přidávejte do teplého, nikoliv horkého sirupu, aby si zachoval své prospěšné látky.
- Sirup můžete užívat při problémech s dýchacími cestami, kašli nebo chrapotu. Je také vynikající jako preventivní prostředek v období chřipkových a nachlazení.
- Skladujte v chladu a temnu, ideálně v lednici. Spotřebujte do 3 měsíců od výroby.