Lasagne se slaninou a kyselým zelím recept


Lasagne se slaninou a kyselým zelím recept.

Ingredience:

- 500 g lasagnových těstovin
- 200 g slaniny
- 500 g kyselého zelí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- 200 g tvrdého sýra (např. Gouda)
- Olej
- Sůl a pepř dle chuti
- Muškátový oříšek dle chuti

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Na pánvi na středním ohni osmažte nakrájenou slaninu dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, smažte dozlatova.
3. Přidejte kyselé zelí k slanině a cibuli na pánvi. Nechte směs zvolna dusit na středním ohni asi 5 minut. Dochutíte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
4. V malé misce smíchejte smetanu se strouhaným sýrem. Osolte a opepřete dle chuti.
5. V pekáči střídavě vrstvěte lasagnové těstoviny, směs se zelím a slaninou a smetanovou směs. Nejvyšší vrstva by měla být smetanová směs se sýrem.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud nebude povrch zlatavý a bublinkový.
7. Nechte lasagne před podáváním asi 10 minut odpočinout.

Tipy:

- Pro výraznější chuť slaniny ji můžete nejprve vykřížit a poté ji přidat do směsi.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do směsi se zelím trochu paprikového prášku nebo chilli vloček.
- Lasagne bude ještě lahodnější, pokud ji necháte přes noc odpočinout v lednici a znovu ji zahřejete druhý den.
- Pro lehkou verzi můžete použít nízkotučnou smetanu a sýr s nižším obsahem tuku.
- Přidání několika kapek citronové šťávy do směsi se zelím může dodat celému jídlu příjemnou svěžest.