Lasagne s mangoldem v bešamelu recept.
**Ingredience:**
- 250g listů na lasagne
- 500g mangoldu
- 2 stroužky česneku
- 300g mletého masa (hovězí nebo vepřové)
- 500ml mléka
- 50g másla
- 50g hladké mouky
- 100g tvrdého sýra (např. parmezán)
- Sůl a pepř dle chuti
- Muškátový oříšek dle chuti
- Olivový olej
**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Mangold omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. V hluboké pánvi na olivovém oleji osmažte jemně nakrájený česnek, přidejte mangold a dusíme, dokud nezměkne. Osolte a opepřete dle chuti.
3. V jiné pánvi osmažte mleté maso dozlatova. Osolte a opepřete. Přidejte k mangoldu a dobře promíchejte.
4. V malém hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vařte pár minut, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Pomalu přilévejte mléko, stále míchejte, dokud nezískáte hladkou bešamelovou omáčku. Ochutnejte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
5. Do zapékací mísy vrstvíte ingredience v tomto pořadí: trochu bešamelu, listy lasagne, směs mangoldu a masa, bešamel. Opakujte, dokud nevyčerpáte ingredience, zakončete vrstvou bešamelu.
6. Na vrch posypte strouhaným sýrem.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud lasagne nejsou zlatavé a bublající.
8. Nechte před podáváním chvíli odpočinout.
**Tipy:**
- Pro vegetariánskou verzi vynechte mleté maso a přidejte více mangoldu nebo jiné zeleniny dle chuti.
- Přidání trochy červeného vinného octa do směsi mangoldu a masa dodá jídlu příjemnou kyselost.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do směsi trochu chilli papriček.
- Lasagne jsou výborné i druhý den, takže neváhejte a připravte si větší množství.