Lasagne s bešamelem recept.
Lasagne s bešamelem jsou klasickým italským jídlem, které kombinuje bohaté vrstvy těstovin, masového ragú, bešamelové omáčky a sýra do výsledného lahodného pokrmu. Zde je návod, jak si toto oblíbené jídlo připravit.
**Ingredience:**
Pro masové ragú:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 středně velká cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 400 g plechovka rajčat v kusech
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Pro bešamelovou omáčku:
- 50 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Další:
- 250 g listů lasagne (předvařených nebo určených k přímému pečení)
- 200 g strouhaného mozzarelly nebo sýra ementál
**Recept:**
1. Začněte přípravou masového ragú. Na středním ohni rozehřejte olej a restujte cibuli do zlatova, přidejte česnek a po chvíli i mleté maso. Restujte, dokud maso nezíská hnědou barvu.
2. Přidejte rajčata, protlak, oregano, sůl a pepř. Promíchejte a vařte na mírném ohni asi 30 minut, aby omáčka zhoustla. Občas promíchejte.
3. Mezitím si připravte bešamel. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vařte minutu. Postupně přilévejte mléko, stále míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
4. Troubu předehřejte na 180°C. Do pekáčku vrstvěte ingredience v tomto pořadí: trochu masového ragú, listy lasagne, bešamel, sýr. Opakujte vrstvení, dokud nevyužijete všechny ingredience, zakončete vrstvou bešamelu a sýru.
5. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a bublinkatý. Před podáváním nechte lasagne chvíli odpočinout.
**Tipy:**
- Pokud máte raději více zeleniny, do ragú můžete přidat mrkev nebo celer.
- Pro intenzivnější chuť masového ragú můžete přidat trochu červeného vína a nechat alkohol odpařit před přidáním rajčat.
- Lasagne budou ještě chutnější druhý den, když se chutě dokonale spojí.
- Pokud chcete lasagne připravit bezlepkově, použijte bezlepkové těstoviny a v bešamelu nahraďte mouku bezlepkovou alternativou.