Lasagne recept.
Ingredience:
Pro těstoviny:
- 12-15 listů lasagní (předvařených nebo pro rychlou přípravu)
Pro masovou směs:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, na drobno nakrájená
- 400 g plechovka loupaných rajčat v šťávě
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- Sůl a pepř podle chuti
- Oliva olej
Pro bešamelovou omáčku:
- 50 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- Muškátový oříšek na špetku
- Sůl a bílý pepř
Další:
- 200 g strouhaného mozzarelly
- 100 g strouhaného parmezánu
Recept:
1. Příprava masové směsi: Na pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej a osmažte cibuli dozlatova. Přidejte mleté maso a smažte, dokud není hnědé. Přidejte česnek, mrkev, rajčata, protlak, oregano, bazalku, sůl a pepř. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 20 minut.
2. Příprava bešamelové omáčky: V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vařte asi 1 minutu. Postupně přilévejte mléko, stále míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
3. Vrstvení lasagní: Předehřejte troubu na 180°C. Do pekáčku nalijte trochu masové směsi, pokryjte listy lasagní. Na těstoviny rozetřete vrstvu masové směsi, poté vrstvu bešamelové omáčky a posypte mozzarellou. Opakujte vrstvení, dokud nejsou všechny ingredience použity, zakončete bešamelem a posypte parmezánem.
4. Pečení: Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud lasagne nejsou zlatavé a bublající. Nechte odpočinout 10 minut před podáváním.
Tipy:
- Přidejte do masové směsi čerstvý špenát nebo cuketu pro zvýšení podílu zeleniny.
- Lasagne můžete připravit i den předem a před pečením uchovávat v lednici.
- Pro extra křupavou vrchní vrstvu můžete posypat vrch trochou strouhanky smíchané s parmezánem před pečením.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do masové směsi trochu červené papriky nebo chilli vloček.