Lanýžové rizoto recept


Lanýžové rizoto recept.

Lanýžové rizoto je jedním z nejluxusnějších a nejchutnějších jídel italské kuchyně, které dokáže okouzlit svou jedinečnou chutí a vůní. Základem tohoto jídla je kvalitní arborio rýže, smetana, čerstvé lanýže a šťavnatý vývar, které spolu tvoří dokonalou harmonii chutí.

Ingredience:
- 1 šálek arborio rýže
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, nadrobno nakrájená
- 1/2 šálku bílého suchého vína
- 4 šálky hovězího nebo kuřecího vývaru, teplého
- 1/2 šálku strouhaného parmazánu
- 2 lžíce másla
- 100 ml smetany na vaření
- Čerstvé lanýže, na tenko nakrájené
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Recept:
1. Na středně silném ohni rozehřejte olivový olej v hluboké pánvi. Přidejte cibuli a restujte, dokud nebude sklovitá.
2. Přidejte arborio rýži a za stálého míchání restujte asi 2 minuty, dokud rýže nezačne být průhledná.
3. Zvyšte teplotu, přilijte bílé víno a za stálého míchání vařte, dokud víno téměř nevypaří.
4. Přidejte asi šálek teplého vývaru a za stálého míchání vařte, dokud rýže neabsorbuje veškerou tekutinu. Poté postupně přidávejte zbytek vývaru, vždy po šálku, a opakujte proces, dokud rýže nebude měkká, ale stále trochu al dente. Celý proces by měl trvat asi 18-20 minut.
5. Když je rýže vařená, vmíchejte smetanu, parmazán, máslo, sůl a pepř. Vařte dalších několik minut, dokud směs nezhustne.
6. Rizoto servírujte na talíře a na vrch rozložte tenko nakrájené lanýže.

Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat do rizota několik kapek lanýžového oleje.
- Lanýže jsou velmi drahé, takže pokud hledáte méně nákladnou alternativu, můžete použít lanýžový olej nebo lanýžovou sůl pro dochucení rizota.
- Pro získání nejlepšího výsledku používejte vždy kvalitní suroviny a nezapomeňte rizoto neustále míchat, aby bylo krémové a bohaté na chuť.
- Rizoto je nejlepší podávat ihned po uvaření, zatímco je stále krémové a lahodné.