Langoše z ledničky recept.
Langoše z ledničky jsou skvělou variantou, jak využít zbytky těsta nebo když máte chuť na něco rychlého a chutného. K přípravě těchto langošů nepotřebujete mnoho ingrediencí a postup je celkem jednoduchý.
**Ingredience:**
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 balíček sušeného droždí (nebo 25 g čerstvého)
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžíce oleje
- Česnek, strouhaný sýr, kečup nebo jiné oblíbené ingredience na ozdobení
**Recept:**
1. V míse smíchejte hladkou mouku, sůl, cukr a sušené droždí. Pokud používáte čerstvé droždí, rozpusťte ho nejprve ve vlažné vodě s cukrem.
2. Do směsi postupně přilévejte vlažnou vodu a olej a hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody, je-li příliš lepivé, přidejte mouku.
3. Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky a na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte na placky.
5. Pánev nebo speciální langošovou pánev vyhřejte s dostatečným množstvím oleje a placky smažte z obou stran dozlatova.
6. Hotové langoše můžete potřít rozmačkaným česnekem, přidat kečup, strouhaný sýr nebo jakékoli jiné ingredience dle vaší chuti.
**Tipy:**
- Před smažením nechte těsto na plackách chvíli odpočinout, bude lépe kynout a langoše budou nadýchanější.
- Pro extra křupavost můžete do oleje přidat trochu soli.
- Langoše jsou nejlepší horké, ale chutné jsou i studené. Pokud máte nějaké zbytky, skvěle chutnají i druhý den po zahřátí.
- Experimentujte s různými druhy oblohy – oblíbenou variantou je například zakysaná smetana s nakrájenou cibulkou nebo různé druhy salámů a šunek.
Vychutnejte si domácí langoše kdykoliv máte chuť na něco rychlého a chutného!