Laciná Václavova bábovka recept.
Ingredience:
mouka pšeničná hladká 250 g
cukr krupice 150 g
máslo 125 g
mléko 125 ml
vejce 3 ks
kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
kakao 2 lžíce
vanilkový cukr 1 balení
sůl špetka
Recept:
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů Celsia. Máslo nechte změknout při pokojové teplotě a pak ho vyšlehejte do pěny s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem. Postupně přidávejte jedno vejce po druhém a důkladně po každém promíchejte. Do jiné mísy prosejte mouku s kypřicí práškem a špetkou soli. Suchou směs střídavě s mlékem vmíchejte do máslové směsi.
Rozdělte těsto na dvě části. Do jedné části vmíchejte kakao. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy střídavě vkládejte bílou a kakaovou směs. Pomocí vidličky můžete těsta mírně promíchat, aby vznikl mramorový efekt.
Bábovku pečte v předehřáté troubě asi 45 minut. Upečenost ověřte špejlí, která by měla vyjít suchá. Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě a poté ji vyklopte na mřížku, aby dokonale vychladla.
Tipy:
Pokud nemáte rádi moc sladké, můžete množství cukru v receptu snížit.
Pro ještě bohatší čokoládovou chuť přidejte do kakaové části těsta hrst čokoládových kousků.
Vyzkoušejte přidat do těsta trochu rumu pro zajímavější chuť.
Bábovku můžete po upečení pocukrovat moučkovým cukrem nebo polit čokoládovou polevou.