Kyselo od Romana recept


Kyselo od Romana recept.

Ingredience:

- 500 g žitného chleba
- 2 l vody
- 1 cibule
- 100 g slaniny
- 2 lžíce sádla
- 2 stroužky česneku
- 200 g žampionů
- 1 lžička majoránky
- Sůl
- 4 vejce
- 200 ml smetany na vaření

Recept:

1. Chléb nakrájejte na kousky a dejte do velké mísy.
2. Přiveďte vodu k varu a zalijte jí chléb. Nechte odstát přes noc.
3. Další den smíchejte chlébovou směs do hladka a přeceďte skrz jemné síto.
4. Na pánvi rozpusťte sádlo a restujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, dokud nejsou obě zlatavé.
5. Přidejte nakrájené žampiony a česnek, restujte do změknutí.
6. Směs z pánve přidejte do chlébového výluhu, osolte, přidejte majoránku a vařte asi 10 minut.
7. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky.
8. Kyselo podávejte s vejci a smetanou, kterou může každý přidat dle chuti.

Tipy:

- Pro intenzivnější chuť můžete do kysela přidat i trochu kmínu.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete do chlébové směsi přidat trochu žitné mouky.
- Pro vegetariánskou variantu vynechejte slaninu a použijte zeleninový vývar místo vody.
- Kyselo je ještě lepší druhý den, když se chutě pořádně prolnou.