Kyselica (zelňačka) s černou čočkou recept


Kyselica (zelňačka) s černou čočkou recept.

Kyselica, známá také jako zelňačka, je tradiční česká a slovenská polévka. V této variantě ji obohatíme o černou čočku, což jí dodá výživovou hodnotu a zajímavou chuť. Připravte si následující ingredience:

- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 150 g černé čočky, předem namočené alespoň na 2 hodiny
- 500 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 střední mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 1/2 hlávky bílého zelí, nasekané
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky majoránky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy pro zvýraznění chuti
- Kysaná smetana a čerstvý kopr pro servírování

Recept:

1. Na olivovém oleji na středně silném ohni osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a restujte další 1 minutu.
2. Přidejte namočenou a propláchnutou černou čočku, promíchejte.
3. Následně přidejte brambory, mrkev, nasekané zelí a bobkový list. Vše promíchejte.
4. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu a nechte pomalu vařit pod pokličkou asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
5. Po této době přidejte majoránku, ocet nebo citronovou šťávu a osolte a opepřete podle chuti. Vařte ještě asi 5 minut.
6. Polévku podávejte teplou, ozdobenou lžící kysané smetany a nasekaným koprem.

Tipy:

- Černou čočku je dobré předem namočit, aby se zkrátila doba vaření a byla snáze stravitelná.
- Pro intenzivnější chuť můžete použít kuřecí nebo hovězí vývar.
- Tato polévka je ještě lepší druhý den, kdy si všechny chutě "sednou".
- Pokud dáváte přednost hladší polévce, můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem.