Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem recept


Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem recept.

Ingredience potřebné pro recept na kyseláče s rozmarýnem a jalovcem:

- 1 kg kyselých okurek (nejlépe domácí)
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- 10 zrnek jalovce
- 2 stroužky česneku
- 250 ml vody
- 250 ml jablečného octa
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce cukru

Recept:

Začněte tím, že si připravíte sklenice na zavařování. Ty musí být pečlivě vyčištěné a sterilizované, aby se zabránilo jakékoli kontaminaci. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Jalovec lehce rozdrtíte v hmoždíři, aby se uvolnily jeho aroma.

V hrnci přiveďte k varu vodu spolu s jablečným octem, solí a cukrem. Míchejte, dokud se sůl a cukr úplně nerozpustí. Následně přidejte rozmarýn, jalovec a plátky česneku. Nechte směs asi 5 minut povařit na mírném ohni.

Mezitím si připravte kyselé okurky. Pokud jsou velké, můžete je nakrájet na menší kusy nebo klidně ponechat celé, pokud jsou menší. Rozložte okurky do připravených sklenic.

Hotový nálev s rozmarýnem, jalovcem a česnekem nalijte přímo na okurky ve sklenicích. Ujistěte se, že okurky jsou nálevem kompletně pokryté. Sklenice pevně uzavřete.

Nyní je čas na zavaření. Sklenice s okurkami vložte do velkého hrnce, na dno kterého jste umístili utěrku (aby se sklenice při vaření nepoškodily). Hrniec naplňte vodou tak, aby sahala přibližně 2 cm nad víčka sklenic. Vodu přiveďte k varu a nechte sklenice zavařovat asi 10 minut. Poté nechte sklenice v hrnci, dokud voda zcela nevychladne.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do nálevu více jalovce nebo pár chilli vloček.
- Tyto okurky jsou skvělé jako příloha k masu, zejména k pečenému nebo grilovanému.
- Uchovejte na chladném a tmavém místě. Po otevření skladujte v lednici.