Kynutý rohlík recept


Kynutý rohlík recept.

Ingredience pro kynuté rohlíky:
1. 500 g hladké mouky
2. 250 ml mléka (teplého)
3. 1 balení suchého droždí (7g) nebo 25 g čerstvého droždí
4. 50 g cukru
5. 1 vejce
6. 50 g másla (rozpuštěného)
7. 1 čajová lžička soli
8. 1 žloutek na potření
9. Trocha mléka na potření
10. Semínka nebo hrubá sůl na posypání (volitelné)

Recept na kynuté rohlíky:
1. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, sůl a suché droždí. Pokud používáte čerstvé droždí, nejdříve jej rozdrobte a rozpusťte v teplém mléce s trochou cukru a nechte vzejít.
2. Přidejte teplé mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Vše důkladně promíchejte a zpracujte v hladké, nelepivé těsto. Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky.
3. Těsto překryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí těsto krátce propracujte na pomoučené pracovní ploše a rozdělte na 12 stejných částí.
5. Každou část vyválejte a utvořte z ní rohlík. Rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem.
6. Rohlíky potřete směsí žloutku a mléka a posypte dle chuti semínky nebo hrubou solí.
7. Nechte rohlíky asi 15 minut odpočinout, aby ještě trochu nakynuly.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé.

Tipy pro dokonalé kynuté rohlíky:
- Předehřejte troubu společně s pečicím plechem. Před vložením těsta na plech ho tak zahřejete, což pomáhá rohlíkům lépe kynout.
- Použijte kvalitní mouku určenou pro pečení chleba nebo rohlíků, má vyšší obsah lepku, což zlepšuje strukturu těsta.
- Nechejte těsto dostatečně dlouho kynout v teplém a bezprůvaném místě, aby se plně rozvinula chuť a struktura těsta.
- Jestli máte čas, udělejte předkynutí (tzv. poolish nebo biga), tedy směs mouky, vody a droždí, kterou necháte vykynout několik hodin nebo přes noc před přípravou hlavního těsta. To zlepší chuť vašich rohlíků.