Kynutý povidlový knedlík s vanilkovou omáčkou a mákem recept


Kynutý povidlový knedlík s vanilkovou omáčkou a mákem recept.

Ingredience pro kynutý povidlový knedlík: mouka, mléko, droždí, cukr, sůl, vejce, máslo, povidla. Pro vanilkovou omáčku: mléko, vanilkový lusk, cukr, žloutky, škrob. A mák na posypání.

Recept na kynuté povidlové knedlíky s vanilkovou omáčkou a mákem:
Teplé mléko smíchejte s trochou cukru a droždí, nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, žloutky, zbytek cukru, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vypracujte těsto, které necháte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.
Z kynutého těsta odlamujte kousky, do každého vložte lžíci povidel a vytvarujte knedlíky. Dejte je na pomoučený plech a nechte ještě asi 15 minut kynout. Vařte ve vodě zhruba 15 minut.
Pro omáčku rozšlehejte žloutky s cukrem, přidejte škrob a trochu mléka, aby vznikla hladká směs. Zbylé mléko s vanilkovým luskem přiveďte k varu, vanilkový lusk vyjměte a do mléka vmíchejte směs žloutků. Za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne.
Hotové knedlíky podávejte polité vanilkovou omáčkou a posypané mletým mákem.

Tipy:
1. Těsto bude pružnější, pokud použijete polohrubou mouku.
2. Při plnění knedlíků povidly se snažte, aby byly dobře uzavřené, aby během vaření neprotekly.
3. Vanilkovou omáčku můžete ochutit i likérem pro intenzivnější chuť.
4. Mák před použitím na posyp lehce opečte na sucho na pánvi, to zvýrazní jeho chuť.