Kynutý koláč z remosky recept


Kynutý koláč z remosky recept.

Kynutý koláč z remosky je tradiční český dezert, který se dá snadno připravit i v tomto malém, ale účinném kuchyňském pomocníkovi. Níže najdete recept na kynutý koláč s ovocnou náplní.

Ingredience
Těsto
250 ml mléka
500 g hladké mouky
70 g cukru
1 balíček suchého droždí
1 vejce
50 g másla
špetka soli

Náplň
500 g ovoce podle vašeho výběru, například borůvky, švestky nebo jablka
cukr podle chuti
skořice podle chuti

Postup
Zahřejte mléko, aby bylo vlažné, a rozpusťte v něm máslo. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, sůl a suché droždí. Přidejte vlažné mléko s máslem a vejce. Zpracujte hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravte náplň. Pokud používáte například jablka, oloupejte je a nakrájejte na malé kousky. Smíchejte ovoce s cukrem a skořicí podle chuti.

Když je těsto vykynuté, vyklopte ho na pomoučněnou plochu a rozválejte do tvaru, který se vejde do remosky. Těsto vložte do vymazané remosky a rozprostřete po něm rovnoměrně připravenou ovocnou směs.

Přiklopte remosku a pečte při středně vysoké teplotě přibližně 45 minut, nebo dokud není koláč zlatavý a pečený.

Tipy
Pokud máte rádi vláčnější těsto, přidejte do něj lžíci zakysané smetany.
Před pečením můžete povrch koláče potřít rozšlehaným vejcem, díky čemuž bude mít krásný lesklý povrch.
Experimentujte s různými druhy ovoce, aby koláč vždy chutnal trochu jinak.

Tento koláč je vynikající teplý i studený, podávat můžete s vanilkovou zmrzlinou nebo jen tak s šálkem čaje nebo kávy.