Kynutý koláč s lesním ovocem recept
Ingredience pro těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
100 g cukru
80 g másla
2 vejce
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
špetka soli
citronová kůra z jednoho citronu
Ingredience na náplň:
500 g lesního ovoce (mraženého nebo čerstvého)
2 lžíce cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 vanilkový cukr
Postup přípravy:
V míse smíchejte mléko, které by mělo být vlažné, s cukrem a droždím. Nechte stát asi 10 minut, dokud nevznikne pěna.
Do jiné mísy prosejte mouku, přidejte sůl, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a nakonec přidejte kvásek z mléka, droždí a cukru. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na ruce. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
Těsto zakryjte utěrkou a nechte v teplém místě kynout asi 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím připravte náplň. Lesní ovoce smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem.
Kynuté těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na velikost plechu, který jste si předem vymazali máslem a vysypali moukou.
Na těsto rovnoměrně rozprostřete připravenou náplň.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 - 35 minut, dokud koláč není zlatavý.
Hotový koláč nechte vychladnout a před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.
Tipy:
Před pečením můžete těsto potřít rozšlehaným vejcem, což koláči dodá krásný lesk.
Pokud používáte mražené ovoce, nechte ho nejdříve rozmrazit a scedit, aby náplň nebyla příliš mokrá.
Pro extra křupavost můžete před pečením posypat povrch koláče drobenkou připravenou z mouky, másla a cukru.