Kynuté těsto - základní recept recept.
Kynuté těsto je základ mnoha oblíbených pekařských výrobků, od chleba přes buchty až po pizzu. Zde je jednoduchý základní recept na kynuté těsto a několik tipů, jak dosáhnout nejlepších výsledků.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí (nebo 25 g čerstvého)
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžíce oleje
Recept:
1. Do velké mísy prosijte mouku. Přidejte sušené droždí (pokud používáte čerstvé, nejprve ho rozpusťte ve vlažné vodě s cukrem a nechte asi 10 minut odstát, dokud nezačne pěnit), sůl a cukr. Vše důkladně promíchejte.
2. Uprostřed mouky udělejte důlek, do kterého nalijte vlažnou vodu a olej. Pomalu začněte zapracovávat mouku do tekutiny, dokud se vše nespojí a nevznikne vám hladké těsto.
3. Těsto vyklopte na lehce pomoučený pracovní povrch a hněťte asi 10 minut, dokud nebude pružné a hladké. Pokud se těsto příliš lepí, přidejte trochu mouky, ale snažte se přidávat minimálně.
4. Vložte těsto zpět do mísy, kterou lehce potřete olejem, a přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií. Nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nedoroste na dvojnásobek svého objemu.
5. Po vykynutí těsto opět krátce propracujte na pracovní ploše a je připravené k dalšímu zpracování dle vašeho receptu.
Tipy:
- Teplota vody je klíčová; příliš horká zabije droždí, příliš studená nebude aktivovat kynutí. Ideální teplota je kolem 37°C.
- Kynutí těsta v teplém a bezprůvaném prostředí pomůže rychleji a lépe kynout. Mísa s těstem v troubě s rozsvíceným světlem (trouba vypnutá) je dobrý trik.
- Pokud máte čas, pomalé kynutí v chladničce přes noc rozvině chuť těsta a zlepší jeho texturu. Jen nezapomeňte těsto před dalším zpracováním nechat opět zahřát na pokojovou teplotu.
- Při hnětení těsta nepřidávejte příliš mouky, aby těsto nebylo tvrdé. Lepivé těsto často znamená, že ještě není dostatečně propracované.
S tímto základním receptem na kynuté těsto můžete experimentovat a přizpůsobit ho na různé pekařské výrobky podle vaší chuti a potřeby.