Kynuté těsto na pizzu recept


Kynuté těsto na pizzu recept.

Ingredience na kynuté těsto na pizzu:

- mouka pšeničná hladká 500 g
- voda vlažná 300 ml
- droždí čerstvé 25 g nebo sušené droždí 7 g
- sůl 1 lžička
- cukr krystal 1 lžička
- olej olivový 2 lžíce

Recept na přípravu kynutého těsta:

1. V malém hrníčku nebo misku smíchejte vlažnou vodu, droždí a cukr. Nechte směs stát asi 10 minut, aby droždí začalo pracovat a směs se začala pěnit.
2. Do velké mísy prosijte mouku a přidejte sůl. Směs promíchejte.
3. Do směsi mouky přilijte nakynuté droždí a olej. Začněte hnětením těsta. Hněťte asi 10 minut, dokud těsto není hladké a pružné.
4. Těsto v míse překryjte čistým utěrkem nebo potravinářskou folií a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto znovu krátce propracujte na pomoučené pracovní ploše. Nyní je těsto připraveno k rozválení a přípravě pizzy podle vašeho výběru.

Tipy pro dokonalé kynuté těsto:

- Teplota vody by měla být vlažná, ne horká; horká voda by mohla zabít droždí.
- Při kynutí těsto umístěte na místo, kde není průvan, aby mohlo rovnoměrně kynout.
- Pokud máte čas, nechte těsto po vykynutí v chladničce odpočívat přes noc. Studené kynutí pomáhá rozvíjet chuť a texturu těsta.
- Rozválené těsto před přidáním ingrediencí na pizzu nechte ještě chvilku odpočinout, aby neztratilo svůj tvar při pečení.