Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče, Rohlíky... recept


Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče, Rohlíky... recept.

Ingredience pro kynuté těsto vhodné na buchty, záviny, koláče nebo rohlíky jsou následující:

- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 70 g cukru
- 50 g másla
- 20 g čerstvého droždí
- špetka soli
- citronová kůra pro aroma

Recept:

1. Nejprve v teplém mléce rozpusťte droždí společně s lžící cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
2. Mezitím si ve větší míse promíchejte mouku se zbytkem cukru a špetkou soli. Do středu mouky udělejte důlek, do kterého vlijete připravený kvásek, žloutky a přidáte nastrouhanou citronovou kůru.
3. Těsto začněte hníst rukama nebo robotem a postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Míchejte, dokud se těsto nelepí na ruce a nevytvoří hladký, pružný tvar.
4. Těsto poté přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně hodinu, nebo dokud svůj objem nezdvojnásobí.
5. Po vykynutí těsto krátce propracujte na pomoučněné pracovní ploše, rozdělte na požadované části a formujte buchty, záviny, koláče nebo rohlíky podle vaší chuti.
6. Nechte ještě chvilku kynout na plechu, poté pečte v předehřáté troubě na 180 °C, dokud nejsou zlatavě pečená. Doba pečení se liší podle velikosti a typu pečiva, obvykle trvá 15–25 minut.

Tipy:
- Pro extra nadýchané těsto nechejte těsto kynout na opravdu teplém místě bez průvanu.
- Pro sladší variantu těsta můžete přidat více cukru nebo do těsta zamíchat hrozinky či jiné sušené ovoce.
- Před pečením můžete těsto potřít rozšlehaným vejcem pro lesklý povrch.
- Experimentujte s náplněmi – od tradičních makových, tvarohových až po ovocné či čokoládové.
- Nezapomeňte těsto dobře propracovat, to je klíč k jeho pružnosti a nadýchanosti.