Kynuté skořicové uzlíky recept.
Kynuté skořicové uzlíky jsou oblíbenou pochoutkou, která krásně voní a chutná. Tady je recept, jak je připravit.
Ingredience
Na těsto potřebujete 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 70 g cukru, 42 g čerstvého droždí, 1 vejce, 50 g rozpuštěného másla a špetku soli. Na náplň budete potřebovat 100 g měkkého másla, 80 g cukru a 2 lžíce mleté skořice. Na potření 1 rozšlehané vejce.
Recept
Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte teplé mléko, droždí a lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Do jiné mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru a sůl a promíchejte. Přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a přidejte vejce. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
Mezitím si připravte náplň. Měkké máslo smíchejte s cukrem a skořicí.
Když je těsto vykynuté, vyválejte ho na pomoučněné ploše na obdélník o tloušťce asi 5 mm. Rovnoměrně na něj rozetřete náplň. Těsto pak srolujte po delší straně a nakrájejte na kousky široké asi 2 cm. Každý kousek zavažte do uzlíku.
Uzlíky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 30 minut kynout. Potom je potřete rozšlehaným vejcem.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů C asi 15 minut, dokud nejsou zlatavé.
Tipy
- Těsto můžete nechat kynout i přes noc v lednici. Bude pak ještě jemnější.
- Místo čerstvého droždí můžete použít i suché, ale v tom případě množství upravte podle návodu na obalu.
- Skořicovou náplň můžete obohatit o mleté hřebíčky nebo muškátový oříšek pro pikantnější chuť.
- Hotové uzlíky můžete ještě potřít máslem a posypat cukrem nebo přelít čokoládovou polevou.