Kynuté plněné rohlíčky recept.
Ingredience:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka (teplého)
- 1 balení sušeného droždí (7g) nebo 25 g čerstvého droždí
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- Špetka soli
Náplň (můžete si vybrat podle chuti):
1. Mákova: 200 g mletého máku, 100 g cukru, 200 ml mléka, citronová kůra
2. Ořechová: 200 g mletých ořechů, 100 g cukru, 100 ml mléka, citronová kůra
3. Povidlová: 200 g povidel
4. Tvarohová: 250 g tvarohu, 1 vejce, 100 g cukru, vanilkový cukr
Na potření:
- 1 vejce
- Trocha mléka
Recept:
1. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr a špetku soli.
2. V teplém mléce rozmíchejte droždí a nechte ho 10 minut odstát, dokud nezačne pracovat.
3. K suchým ingrediencím přidejte připravené droždí, vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete přidat trochu mléka.
4. Těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout cca 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Mezitím si připravte náplň podle vašeho výběru. Pro mákovou či ořechovou náplň smíchejte všechny ingredience a vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
6. Vykyneuté těsto rozdělte na menší kousky, z každého vyválejte kruh, který rozdělíte na 4-8 trojúhelníků (podle velikosti rohlíčků).
7. Na širší konec trojúhelníků nanesete náplň a rohlíčky zatočte směrem k špičce.
8. Přenesete na plech vyložený pečicím papírem, necháte ještě asi 15 minut kynout.
9. Před pečením potřete rohlíčky směsí vejce a mléka.
10. Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 15-20 minut, než rohlíčky zezlátnou.
11. Nechte vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pro extra lesk můžete rohlíčky ještě horké potřít roztaveným máslem nebo cukrovou vodou (směs vody a cukru zahřátá do rozpuštění cukru).
- Experimentujte s náplněmi - můžete použít i čokoládu, džem nebo kombinovat více náplní.
- Aby byly rohlíčky měkké i druhý den, uchovávejte je v uzavřené nádobě.