Kynuté ovocné knedlíky recept


Kynuté ovocné knedlíky recept.

Ingredience:

Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 50 g cukru
- 42 g čerstvého droždí (nebo 14 g sušeného)
- 50 g másla
- Špetka soli

Náplň:
- Ovoce dle výběru (jahody, meruňky, borůvky apod.)
- Cukr nebo marmeláda pro slazení ovoce

Na podávání:
- Rozpuštěné máslo
- Mletý mák nebo strouhanka
- Moučkový cukr

Recept:

1. V míse smíchejte hladkou mouku a sůl. V jiné nádobě rozehřejte mléko tak, aby bylo vlažné, a rozpusťte v něm cukr a droždí. Nechte směs asi 10 minut odpočinout, dokud nezačne vznikat pěna.
2. Do mísy s moukou přidejte připravenou droždiovou směs, vejce a rozpuštěné máslo. Zpracujte těsto, dokud není hladké a nelepí se na ruce. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
3. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí rozdělte těsto na menší kousky. Každý kousek vyválejte do placku, do středu vložte ovoce (pokud je kyselé, přidejte trochu cukru nebo marmeládu) a těsto pečlivě zabalte, aby vznikl knedlík.
5. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a opatrně do ní vkládejte knedlíky. Vařte na mírném ohni asi 10-15 minut, podle velikosti knedlíků. Jsou hotové, když vyplavou na povrch.
6. Hotové knedlíky vyjměte děrovanou lžící, okapejte a podávejte polité rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem a mletým mákem nebo strouhankou.

Tipy:
- Pokud používáte čerstvé ovoce, které pustí hodně šťávy (např. jahody), můžete ovoce předem obalit v troše kukuřičného škrobu, který pomůže šťávu zahušťovat.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat vanilkový cukr nebo citronovou kůru.
- Pokud máte rádi experimentování, zkuste do těsta přidat trochu kakaa pro čokoládové knedlíky.
- Knedlíky můžete podávat také s vanilkovým jogurtem nebo šlehačkou pro ještě bohatší zážitek.