Kynuté máslové koláčky recept


Kynuté máslové koláčky recept.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí (nebo 30 g čerstvého)
- 250 ml mléka
- 80 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 100 g másla
- marmeláda nebo nutella pro náplň
- moučkový cukr na posypání

Recept:
1. V míse smíchejte hladkou mouku a sušené droždí (při použití čerstvého droždí jej nejprve rozmíchejte v mírně vlažném mléku).
2. Přidejte mléko, cukr a špetku soli. Začněte míchat.
3. Přidávejte postupně rozpuštěné máslo a vejce. Mísíte, dokud těsto není hladké a nelepí se na ruce. Může být potřeba přidat trochu mouky.
4. Těsto přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto rozdělte na malé kousky, z kterých vytvarujete kuličky. Kuličky položte na plech vyložený pečicím papírem.
6. Do každé kuličky udělejte důlek a naplňte jej marmeládou nebo nutellou.
7. Nechejte ještě asi 15 minut kynout na plechu.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut nebo dokud koláčky nejsou zlatavé.
9. Po vytažení z trouby nechte koláčky chvíli vychladnout a pak je pocukrujte moučkovým cukrem.

Tipy:
- Pokud máte rádi citronovou nebo vanilkovou příchuť, můžete do těsta přidat trochu citronové kůry nebo vanilkový cukr.
- Když těsto kynete, ujistěte se, že místo je bez průvanu a má stálou teplotu, aby těsto kynulo rovnoměrně.
- Koláčky můžete plnit různými druhy marmelády nebo čokoládovými náplněmi, podle toho, co máte rádi.
- Pokud chcete, aby byly koláčky křupavější, můžete je před pečením potřít rozšlehaným vejcem.
- Pro dokonalejší vzhled můžete použít cukrářský sáček pro naplnění koláčků náplní.