Kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou recept.
Ingredience pro kynuté knedlíky:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 42 g čerstvého kvasu
- 50 g cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- špetka soli
Vanilková omáčka:
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové lusky
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
Recept:
1. V míse smíchejte hladkou mouku a špetku soli. V teplém mléce rozpustěte čerstvý kvas a cukr, poté směs přilijte k mouce.
2. Přidejte rozpuštěné máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto, které necháte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3. Po vykynutí z těsta vytvořte knedlíky, které položíte na pomoučenou pracovní plochu. Nechte je pod utěrkou odpočinout ještě 15 minut.
4. Knedlíky vložte do osolené vody a vařte 15-20 minut, dokud nevyplavou na povrch. Poté je vyjměte a nechte okapat.
Vanilková omáčka:
1. Vanilkové lusky podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte semínka. V kastrůlku přiveďte k varu mléko s vanilkovými lusky i semínky.
2. V míse ušlehejte žloutky s cukrem do pěny, přidejte kukuřičný škrob a dobře promíchejte.
3. Do směsi postupně přilévejte horké mléko, stále míchejte a poté vše vraťte zpět do kastrůlku. Za stálého míchání přiveďte k varu, dokud omáčka nezhoustne.
4. Hotovou omáčku přeceďte a podávejte teplou s knedlíky.
Tipy:
- Aby těsto lépe kynulo, udržujte ho na teplém místě bez průvanu.
- Pokud nemáte čerstvý kvas, lze použít i sušené droždí, ale množství upravte podle návodu na obalu.
- Při vaření knedlíků voda nesmí příliš bouřlivě vřít, aby se knedlíky nerozpadly.
- Vanilkovou omáčku můžete ochutit i trochou rumu pro zvýraznění chuti.