Kynuté buchty s mrkví recept


Kynuté buchty s mrkví recept.

- Kynuté buchty s mrkví

-# Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 70 g cukru
- 1 balení sušeného droždí (7g)
- 1 vejce
- 100 g másla
- 250 g jemně nastrouhané mrkve
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- Rozpuštěné máslo na potření
- Moučkový cukr na posypání

-# Recept
1. V malém hrnci zahřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Pak do něj vsypte sušené droždí a jednu lžíci cukru. Nechte stát 5 minut, dokud nevznikne pěna.
2. V míse smíchejte mouku, zbytek cukru, sůl a skořici. Přidejte vejce, nastrouhanou mrkev, vlažnou směs mléka s droždím a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Těsto zakryjte a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.
3. Po vykynutí těsto přemístěte na pomoučený pracovní povrch a rozdělte na menší kousky (každý asi 50 g). Z každého kousku vytvarujte buchtu.
4. Buchty vložte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je ještě asi 15 minut kynout na teplém místě.
5. Předehřejte troubu na 180 °C. Buchty potřete rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.
6. Pečené buchty nechte chvíli vychladnout a před podáváním je posypte moučkovým cukrem.

-# Tipy
- Pro ještě aromatickější chuť můžete do těsta přidat vanilkový extrakt nebo citronovou kůru.
- Buchty můžete plnit marmeládou nebo nutellou. Před tvarováním do středu každého kousku těsta vložte lžičku náplně a těsto pečlivě uzavřete.
- Kynutí těsta v teplém prostředí je klíčové. Ideální teplota pro kynutí je mezi 24 °C a 28 °C. Pokud je vaše kuchyně chladnější, můžete těsto nechat kynout například v mírně předehřáté troubě s vypnutým topením.
- Použití nastrouhané mrkve dodá buchtám vlhkost a jemně sladkou chuť, která skvěle doplní skořici.