Kynuté a nekynuté knedlíky recept.
Kynuté a nekynuté knedlíky jsou oblíbená součást české kuchyně. Zde jsou recepty a tipy, jak na ně.
**Kynuté knedlíky**
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 kvasnice (čerstvá, 42 g)
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce oleje
- 1 vejce
Postup:
1. V míse smíchejte teplé mléko, cukr a droždí. Nechte stát 10 minut, dokud směs nezačne pěnit.
2. Do jiné mísy prosejte mouku. Přidejte sůl, olej, vejce a připravenou droždí směs.
3. Vše dobře promíchejte a zpracujte hladké těsto. Pokryjte a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.
4. Po vykynutí těsto krátce propracujte a tvarujte knedlíky. Pokud těsto lepí, použijte mouku na ruce.
5. Knedlíky vložte do osolené vody a vařte asi 15-20 minut.
Tipy:
- Přidání mouky nebo mléka vám umožní upravit konzistenci těsta podle potřeby.
- Pro ovocné knedlíky přidejte do těsta kousky ovoce před vařením.
**Nekynuté knedlíky**
Ingredience:
- 500 g brambor
- 300-350 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
Postup:
1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte nebo rozmačkejte.
2. Přidejte mouku, vejce a sůl k bramborům a vypracujte těsto.
3. Z těsta utvořte válečky a nakrájejte na malé kousky.
4. Kousky těsta vložte do osolené vařící vody a vařte 3-5 minut po vynoření na povrch.
Tipy:
- Množství mouky se může lišit v závislosti na typu a vlhkosti brambor.
- Pro lepší chuť můžete do těsta přidat trochu muškátového oříšku.
Tyto recepty vám umožní připravit jak kynuté, tak nekynuté knedlíky, které jsou skvělou přílohou k mnoha jídlům. Experimentujte s přidáváním různých ingrediencí do těsta, abyste našli svou oblíbenou variantu.