Květákovo-vločková polévka s vejcem recept.
Ingredience:
- 1 středně velký květák
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g ovesných vloček
- 1 l zeleninového vývaru
- 4 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- pažitka nebo petrželka na ozdobu
Recept:
1. Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na drobno.
2. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli s česnekem. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne se zlato hnědit.
3. Přidejte květák a ovesné vločky, promíchejte a zalejte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a poté vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud květák nezměkne.
4. Mezitím ve vedlejším hrnci přiveďte vodu k varu a opatrně do ní vložte vejce. Vařte 7 minut pro vejce natvrdo nebo 4 minuty pro vejce na měkko, podle preferencí.
5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Případně přidejte více vody nebo vývaru, pokud je polévka příliš hustá. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
6. Vařená vejce oloupejte a rozkrojte na poloviny.
7. Polévku nalijte do misek, do každé vložte půlku nebo celé vejce a ozdobte pažitkou nebo petrželkou.
Tipy:
- Pro zvýšení nutriční hodnoty můžete přidat do polévky hrst čerstvého špenátu nebo jiné listové zeleniny v posledních minutách vaření.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do polévky trochu chilli nebo kari koření pro extra kop.
- Polévku můžete servírovat s celozrnným pečivem pro kompletní a vyvážené jídlo.
- Ovesné vločky v polévce zajišťují přirozenou zahušťovací složku a zároveň dodávají jídlu výživnou hodnotu a texturu.