Květákovo-vločková polévka recept


Květákovo-vločková polévka recept.

Ingredience:
- 1 menší květák
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g ovesných vloček
- 1 l zeleninového vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo pažitka)

Recept:
1. Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
2. Na olivovém oleji zpěňte cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte česnek a krátce osmažte, aby se uvolnila jeho chuť.
3. Přidejte rozdělený květák a ovesné vločky. Vše promíchejte a necháte minutu smažit.
4. Zalijte zeleninovým vývarem, osolte a opepřete podle chuti. Polévku povařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud květák není měkký.
5. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
6. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Podávejte teplou, ozdobenou čerstvými bylinkami.

Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete přidat trochu chilli vloček nebo čerstvého chilli.
- Pokud máte rádi krémovější konzistenci, můžete přidat trochu smetany nebo kokosového mléka.
- Květákovo-vločková polévka je vynikající i jako předkrmit, nebo lehká večeře. Podávat můžete s opečeným chlebem nebo čerstvým bagetkou.
- Polévka se dá skvěle zabalit a vzít s sebou jako oběd do práce. Dobře chutná i po zahřátí.
- Ovesné vločky dodají polévce nejen hutnější konzistenci, ale i cenné vlákniny, díky čemuž vás déle zasytí.