Květákovo-toustový chlebíček recept


Květákovo-toustový chlebíček recept.

Ingredience:
- 1 středně velký květák
- 3 velká vejce
- 100 g strouhaného tvrdého sýra (např. parmezán)
- 1 lžička suchého oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- 1/2 lžičky česnekového prášku (případně čerstvě utřený česnek)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 100 g jemně nakrájených čerstvých rajčat
- 50 g tenkých plátků čerstvého špenátu nebo rukoly
- 50 g plátků mozarelly nebo jiného oblíbeného sýra

Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a vyložte pečicí plech pečicím papírem.
2. Květák očistěte a rozeberte na růžičky. Vložte růžičky do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nezískáte jemnou "květákovou mouku".
3. Přesuňte květákovou směs do misky, přidejte vejce, strouhaný sýr, oregano, bazalku, česnekový prášek, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
4. Směs rovnoměrně rozprostřete na připravený pečicí papír, tvarujte do obdélníku, který připomíná tvar chleba.
5. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, než chlebíček zezlátne a pevně se spojí.
6. Po upečení nechejte chlebíček mírně vychladnout, potom na něj rozložte plátky rajčat, špenátu/rukoly a sýru.
7. Vraťte do trouby a pečte ještě 5-10 minut, dokud sýr nerozteče.

Tipy:
- Chcete-li květákový chlebíček ještě křupavější, před přidáním zeleniny a sýru ho můžete po vyjmutí z trouby nechat vychladnout a poté z obou stran opékat na pánvi na středně vysoké teplotě, dokud nebude zlatohnědý.
- Experimentujte s různými druhy bylinek a sýrů pro různé chutě chlebíčku.
- Květákový toustový chlebíček je skvělý nejen jako snack, ale také jako doprovod k polévkám nebo salátům.
- Pokud máte rádi pikantnější varianty, přidejte do směsi trochu chilli vloček nebo papriky.