Květákové řízky recept


Květákové řízky recept.

Květákové řízky jsou chutnou a zdravou alternativou k tradičním masovým řízkům. Tento recept je jednoduchý na přípravu a může se podávat jako hlavní jídlo nebo jako příloha.

Ingredience
1 středně velký květák
2 vejce
100 g hladké mouky
100 g strouhanky
sůl
mletý černý pepř
olej pro smažení

Recept
Nejprve květák očistíme a rozdělíme na menší růžičky. Růžičky povaříme v osolené vodě asi 5 minut, aby byly měkčí, ale stále pevné. Po uvaření květák scedíme a necháme okapat.

Ve třech miskách připravíme obalovací směsi. Do první dáme mouku, do druhé rozšlehaná vejce ochucená solí a pepřem a do třetí strouhanku.

Každou růžičku květáku obalíme nejdříve v mouce, poté ponoříme do vajec a nakonec obalíme ve strouhance.

Na pánvi rozehřejeme dostatek oleje a obalené květákové řízky na něm smažíme z obou stran dozlatova. Smažení trvá přibližně 3-4 minuty z každé strany. Hotové řízky vyjmeme a necháme okapat na papírových ubrouscích, aby se zbavily přebytečného oleje.

Tipy
Podávat můžete s bramborovou kaší, tatarkou nebo jen s čerstvým salátem. Květákové řízky jsou výborné i studené, takže se hodí i jako svačina na výlety.

Pokud chcete přidat trochu pikantnosti, můžete do obalovací směsi přidat trochu papriky nebo chilli.

Pro zdravější variantu můžete květákové řízky péct v troubě na pečicím papíru místo smažení. Rozehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a pečte asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.