Květákové řezy s tvarohem a ořechy recept


Květákové řezy s tvarohem a ořechy recept.

Ingredience:

- 1 středně velký květák
- 200 g tvarohu (může být měkký nebo ve vaničce)
- 3 vejce
- 100 g strouhaného sýra (může být gouda, eidam apod.)
- 100 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petrželka nebo pažitka)

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Květák rozdělte na růžičky a dejte je vařit do osolené vody asi na 5-10 minut, dokud nebudou měkké, ale stále pevné.
3. Vejce rozšlehejte ve větší míse, přidejte tvaroh, mleté ořechy, strouhaný sýr, olivový olej, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
4. Uvařený květák sceďte a nechte ho trochu vychladnout. Pak ho přidejte do mísy s ostatními ingrediencemi a opatrně promíchejte.
5. Směs přesuňte do pekáčku vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného olejem.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.
7. Před podáváním nechte řezy chvilku odpočinout, poté je nakrájejte a ozdobte čerstvými bylinkami.

Tipy:

- Pro extra křupavou vrstvu můžete před koncem pečení posypat řezy ještě trochou strouhaného sýra a zapéct dozlatova.
- Pokud chcete jídlo obohatit o další chutě, můžete do směsi přidat sušená rajčata, olivy nebo nakrájenou slaninu.
- Místo mletých ořechů můžete použít i semínka (např. slunečnicová nebo dýňová) pro jinou texturu a chuť.
- Tento recept je skvělý i jako předkrm nebo lehká večeře. Podávejte s čerstvým salátem pro dokonalou kombinaci.