Květákové kari s hráškem recept


Květákové kari s hráškem recept.

Ingredience:

- 1 střední květák, rozdělený na růžičky
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 200 g hrášku (může být i zmrazený)
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce oleje (např. kokosového nebo slunečnicového)
- 2 lžíce kari koření
- 1 lžička kurkumy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá koriandr nebo petrželka na ozdobení
- Citronová šťáva pro dochucení

Recept:

1. Na středně velké pánvi nebo ve woku rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud nebude sklovitá.
2. Přidejte nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Restujte další 1-2 minuty, dokud nezačnou vonět.
3. Přidejte kari koření a kurkumu, promíchejte a nechte chvilku na ohni, aby se uvolnily aroma.
4. Přidejte rozdělený květák a promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo. Restujte 5 minut.
5. Přilijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přiklopte a nechte pomalu vařit asi 15 minut.
6. Přidejte hrášek a vařte dalších 5 minut, dokud nejsou všechny ingredience měkké.
7. Ochutnejte a případně dochutěte solí, černým pepřem a citronovou šťávou.
8. Před podáváním posypte nasekanou koriandrem nebo petrželkou.

Tipy:

- Pokud máte rádi pikantnější verzi, přidejte ke koření trochu červené papriky nebo čerstvého chilli.
- Květákové kari se skvěle hodí k podávání s rýží nebo indickým chlebem naan.
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat lžíci rajčatového protlaku spolu s kari kořením.
- Pokud dáváte přednost hustší konzistenci, můžete část květáku rozmixovat nebo rozmačkat vidličkou přímo v pánvi před přidáním hrášku.
- Toto jídlo je vynikající i na další den, kdy se chutě ještě více propojí.