Květáková polévka se zeleninou a houbami recept.
Pro přípravu květákové polévky se zeleninou a houbami budete potřebovat následující ingredience:
- 1 středně velký květák, rozdělený na růžičky
- 200 g čerstvých hub, například žampionů, nakrájených
- 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
- 1 bobkový list
- 1 hrnek smetany nebo rostlinné smetany pro veganskou verzi
- Čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu
Postup:
1. Na velké pánvi nebo v hrnci na mírném ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji, dokud nezměkne, asi 2 minuty. Přidejte česnek a orestujte do zlatova, asi 1 minutu.
2. Přidejte nakrájenou mrkev a houby, promíchejte a nechte vařit asi 5 minut, dokud zelenina trochu nezměkne.
3. Přidejte rozdělený květák, zeleninový vývar, tymián nebo majoránku a bobkový list. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte polévku vařit pod pokličkou asi 20 minut, nebo dokud nejsou všechny ingredience měkké.
4. Odeberte bobkový list a pomocí ponorného mixéru částečně nebo zcela rozmixujte polévku dle preferované konzistence. Můžete nechat některé kousky zeleniny celé pro rustikálnější texturu.
5. Přidejte smetanu, promíchejte a ohřejte, ale nevařte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a černým pepřem.
6. Polévku podávejte teplou, ozdobenou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete před přidáním do polévky houby a mrkev krátce opečít na pánvi.
- Květákovou polévku můžete podávat s opečeným chlebem nebo krutony.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do polévky malou lžičku kari koření nebo červené papriky pro jemný nádech pálivosti.