Květáková polévka s Nivou recept


Květáková polévka s Nivou recept.

**Ingredience:**
- 1 středně velký květák
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 brambora
- 1l zeleninového vývaru
- 100 g sýra Niva
- 200 ml smetany na vaření
- Olej
- Sůl a pepř dle chuti
- Muškátový oříšek dle chuti
- Pažitka nebo čerstvý petržel pro ozdobu

**Recept:**
1. Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Bramboru oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
2. Na troše oleje osmažte cibuli dozlatova, přidejte česnek a za stálého míchání smažte ještě asi minutu.
3. Přidejte květák a brambory, promíchejte a osmahněte společně asi 3 minuty.
4. Zalijte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Vařte na mírném ohni, dokud nejsou květák a brambory měkké.
5. Mezitím si nakrájejte sýr Niva na menší kousky.
6. Když je zelenina měkká, odstavte polévku z ohně a přidejte smetanu a nakrájený sýr Niva. Nechte sýr rozpustit a celou polévku rozmixujte do hladka.
7. Polévku vraťte na mírný oheň, ochutnejte a případně dochutěte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nechte prohřát, ale nevařte.
8. Polévku podávejte ozdobenou pažitkou nebo petrželí.

**Tipy:**
- Pokud máte rádi křupavou texturu, můžete do hotové polévky přidat opečené květákové růžičky.
- Pro veganskou variantu nahraďte smetanu kokosovým mlékem a sýr Niva veganskou alternativou.
- Polévku můžete ozdobit také opraženými slunečnicovými nebo dýňovými semínky pro extra chuť a texturu.
- Chcete-li polévku ještě více zahustit, můžete přidat více brambor nebo ji mírně zahustit kukuřičným škrobem rozpuštěným ve vodě.