Květáková polévka s kysanou smetanou recept


Květáková polévka s kysanou smetanou recept
Ingredience na květákovou polévku s kysanou smetanou jsou květák, cibule, česnek, máslo, zeleninový vývar, kysaná smetana, sůl, pepř a pažitka pro ozdobu.

Pro přípravu této polévky začněte tím, že si připravíte květák. Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobno. V hrnci rozehřejte máslo a na něm osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a krátce osmahněte, aby se uvolnila jeho aroma.

Poté do hrnce přidejte květák a zalejte zeleninovým vývarem. Vše nechte vařit na mírném ohni do změknutí květáku, což obvykle trvá asi 15 až 20 minut. Jakmile je květák měkký, polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.

Následně vmíchejte kysanou smetanu a polévku důkladně prohřejte, ale už nevařte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Květákovou polévku podávejte teplou, ozdobenou nasekanou pažitkou. Můžete přidat i trochu extra kysané smetany na povrch pro dekoraci.

Mezi tipy pro perfektní květákovou polévku patří použití kvalitní zeleninového vývaru a čerstvého květáku. Dále můžete experimentovat s přidáním muškátového oříšku nebo kurkumy pro zajímavější chuť. Pokud máte rádi pikantnější varianty, přidejte do polévky trochu mletého chilli.