Květáková polévka s fazolkami recept


Květáková polévka s fazolkami recept.

Květáková polévka s fazolkami je lahodná a zdravá volba pro každého, kdo si chce pochutnat na něčem teplém a výživném. Následující postup vám pomůže připravit tuto výbornou polévku.

Ingredience:

- 1 středně velký květák
- 200 g zelených fazolek
- 1 velká mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka pro ozdobu

Recept:

1. Nejprve si připravte zeleninu. Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. Fazolky očistěte a pokud jsou příliš dlouhé, překrojte je na menší kousky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.

2. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne, poté přidejte česnek a restujte ještě minutu.

3. Přidejte připravenou zeleninu (květák, fazolky, mrkev) do hrnce a promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.

4. Jakmile polévka začne vařit, snižte teplotu a nechte ji povařit na mírném ohni asi 20 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.

5. Polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Před podáváním polévku ozdobte nasekanou petrželkou.

Tipy:

- Pro krémovější konzistenci polévky můžete část květáku rozmixovat ponorným mixérem přímo v hrnci a pak ji znovu zahřát.
- Chcete-li polévku obohatit o bílkoviny, můžete přidat vařené kuřecí prsa nebo kousky grilovaného tofu.
- Pro jemnější chuť můžete do polévky přidat i trochu smetany nebo kokosového mléka.
- Tato polévka je skvělá i jako základ, do kterého můžete přidat další zeleninu dle vaší chuti nebo sezónní dostupnosti.

Tato květáková polévka s fazolkami je nejen chutná, ale i vyvážená a zdravá. Užijte si její přípravu a chuť!