Květák v sýrovém bešamelu recept


Květák v sýrovém bešamelu recept.

Ingredience:

500 g květáku
30 g másla
2 lžíce hladké mouky
300 ml mléka
100 g tvrdého sýra (např. cheddar)
sůl a pepř
muškátový oříšek
petrželová nať na ozdobení

Recept:

Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. Růžičky květáku dejte vařit do osolené vody a vařte asi 5 minut, dokud nebudou měkké, ale stále pevné na skus. Mezitím si připravte sýrový bešamel. Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte mouku. Společně směs restujte asi dvě minuty, aby se zbavila syrové chuti mouky. Postupně přilévejte mléko, neustále míchejte, aby se předešlo vzniku hrudek. Vařte, dokud směs nezhoustne. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr a dochuťte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. V mírně vymazané zapékací míse rozložte sceděné růžičky květáku a zalijte je připraveným sýrovým bešamelem. Vložte do předehřáté trouby a pečte při teplotě 180°C asi 20 minut, než se na povrchu vytvoří zlatavá krusta.

Tipy:

- Pokud chcete, aby byl květák v sýrovém bešamelu ještě lahodnější, můžete do bešamelu přidat trochu smetany pro větší krémovost.
- Před podáváním můžete jídlo posypat čerstvě nasekanou petrželovou natí, což přidá na svěžesti.
- Pro křupavější povrch můžete před zapékáním posypat květák strouhankou míchanou se sýrem.
- Toto jídlo se skvěle hodí jako příloha k masu, ale může sloužit i jako lehký hlavní chod.