Květák v octě recept


Květák v octě recept.

**Ingredience:**
- 1 středně velký květák
- 1 l vody
- 1 l octa (nejlépe jablečného)
- 2 lžíce soli
- 3 lžíce cukru
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 čajová lžička hořčičných semínek
- 2 stroužky česneku

**Recept:**
1. Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky.
2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu litr vody, přidejte sůl a cukr a nechte se rozpustit.
3. Do vody vložte květák a blanšírujte ho asi 3 minuty. Poté květák vyjměte a nechte okapat.
4. V jiném hrnci přiveďte k varu litr octa společně s bobkovými listy, celým pepřem, novým kořením a hořčičnými semínky.
5. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
6. Do čistých sklenic rovnoměrně rozdělte růžičky květáku a mezi ně vložte plátky česneku.
7. Horký ocetový nálev sceďte přes sítko a ihned ho nalijte do sklenic s květákem, aby byly růžičky plně ponořené.
8. Sklenice pevně uzavřete a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu, poté je uložte na chladné a tmavé místo. Necháte-li květák v octě několik týdnů odležet, bude chutnější.

**Tipy:**
- Při výběru octa si můžete hrát s chutěmi. Kromě jablečného octa můžete vyzkoušet i vinný ocet pro jemnější chuť.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do nálevu pár plátků čerstvého chilli papričky.
- Květák v octě je vynikající jako příloha k masu, v salátech nebo jen tak na chlebíčky.
- Ujistěte se, že sklenice jsou před použitím řádně sterilizované, aby se zabránilo růstu bakterií.