Květák v mletém mase dušený recept.
Ingredience:
- 500 g květáku
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 200 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky (volitelně)
- čerstvá petrželka na ozdobu
Recept:
1. Květák očistěte a rozdělte na malé růžičky. Ve velké pánvi nebo hluboké pánvi na mírném ohni rozehřejte olej.
2. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte prolisovaný česnek a smažte ještě asi minutu.
3. Přidejte mleté maso a za stálého míchání ho smažte, dokud nezrůžoví. Ochutnejte mletou paprikou, solí a pepřem. Podle chuti můžete přidat i sušený tymián nebo majoránku.
4. Jakmile je maso hotové, přidejte připravené růžičky květáku a promíchejte. Zalijte vývarem a přikryjte poklicí.
5. Dusíte na mírném ohni asi 20 minut, nebo dokud květák není měkký. Občas promíchejte.
6. Hotový pokrm posypte čerstvě nakrájenou petrželkou.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do masové směsi trochu chilli papričky nebo čerstvého chilli.
- Místo vývaru můžete použít i smetanu nebo kousky rajčat pro šťavnatější variantu.
- Tento pokrm je výborný s rýží nebo pečivem. Pro nízkokalorickou variantu podávejte s listovými saláty.
- Květák můžete částečně nahradit brokolicí pro pestřejší barvu a chuť.