Květák se smetanovou omáčkou recept.
Květák se smetanovou omáčkou je jemné a lahodné jídlo, které se hodí jak k obědu, tak k večeři. Připravuje se snadno a rychle, což ocení každý milovník dobrého jídla.
**Ingredience:**
- 1 středně velký květák
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření (12% nebo více)
- 1 lžíce másla
- Sůl a pepř dle chuti
- Muškátový oříšek dle chuti
- Olivový olej
- Čerstvá petrželka na ozdobení
**Recept:**
1. Květák rozdělíme na růžičky a důkladně je omyjeme. V hrnci přivedeme k varu vodu spolu s trochou soli a povaříme v ní růžičky květáku asi 5-7 minut, dokud nebudou měkké, ale stále pevné. Poté květák scedíme a odložíme stranou.
2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme, dokud cibule nezezlátne, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek a restujeme ještě asi minutu.
3. Do pánve přidáme růžičky květáku, osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme lžíci másla a necháme květák chvilku na pánvi, aby se chutě spojily.
4. Přilijeme smetanu a promícháme. Přivedeme k mírnému varu a necháme pár minut povařit, dokud smetana nezačne zhoustnout. Podle chuti můžeme přidat špetku muškátového oříšku.
5. Hotový květák se smetanovou omáčkou přendáme do servírovací mísy a ozdobíme čerstvou petrželkou.
**Tipy:**
- Pro zvýraznění chuti můžete do omáčky přidat trochu strouhaného parmezánu.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do smetanové omáčky trochu červené papriky nebo chilli.
- Květák se smetanovou omáčkou můžete podávat jako hlavní chod s bramborami nebo jako přílohu k masu.
- Pokud chcete, aby byla omáčka hustší, můžete smetanu částečně nahradit směsí vody a kukuřičného škrobu.